Wedstrijden

In Nederland, maar natuurlijk ook in het buitenland worden vele kampioenschappen georganiseerd. Die zijn voor kinderen vanaf 6 jaar tot 17, voor junioren tot en met 21 jaar en voor senioren ouder dan 21. Er zijn zelfs wedstrijden voor karateka’s boven de 35 jaar. Dat noemen we de Old Boys/Girls categorie.

Omdat Kyokushin full contact is, is het belangrijk om te zorgen dat je veilig kunt deelnemen. Daarom zijn de reglementen aangepast aan de leeftijdscategorieën. Zo vechten kinderen tot en met 13 jaar met body protectors en zijn knock outs op het hoofd tot 17 jaar niet toegestaan. Vanaf 18 jaar vechten we alleen met gebitsbescherming en kruisbescherming. Zo houden we het veilig en behouden we onze jeugdige karatekas voor de toekomst.

Wedstrijden vechten

De NKKO heeft een wedstrijdselectie. Deze traint maandelijks onder leiding van de bondscoaches op Papendal. Deze trainingen bestaan uit twee delen. Het eerste deel in de ochtend is alleen bestemd voor de kerngroep/selectie.

Tijdens deze trainingen wordt de sporter individueel begeleid om gericht zijn prestaties te verbeteren. Dat doen we door prestaties te meten en op basis daarvan de training op maat te maken. Daarnaast is er niet alleen aandacht voor de fysieke kant maar er is ook aandacht voor de mentale begeleiding. Op deze manier creëren we een topsportklimaat voor onze talenten binnen de NKKO.

Het tweede deel ‘s middags is ook toegankelijk voor de breedtesporter. Die traint dan gezamenlijk met de wedstrijdselectie. Deze trainingen zijn de kweekvijver voor het toekomstig talent. 

Het bondscoach team voor de senioren bestaat uit Sensei Dominic Monasso en Andre van Wezel. Beiden hebben zelf in het verleden deel uit gemaakt van de Nederlandse selectie en hebben ruime internationale toernooiervaring. 

Onder leiding van deze bondscoaches zijn de laatste jaren aansprekende resultaten behaald op Wereld- en Europese kampioenschappen. 

In 2023 zijn we als pilot gestart met een bondscoach voor de jeugd om zo karateka’s vanaf 11 jaar beter te kunnen begeleiden en voor te bereiden op deelname aan toernooien. De achterliggende gedachte is dat onder de 18 jaar, andere wedstrijdregels gelden en dat dit andere voorbereiding vergt dan bij senioren. Natuurlijk spelen ook fysieke redenen hierbij een rol.

Het is mogelijk om vanaf 11 jaar in de Nederlandse selectie te komen. Vanaf 15 jaar is uitzending naar buitenlandse toernooien mogelijk. In de Nederlandse selectie zitten meervoudig Wereld- en Europees kampioenen, zowel bij de jeugd als bij de senioren.

Events

De NKKO organiseert het hele jaar activiteiten om te zorgen dat iedereen steeds kan verbeteren.

Kata wedstrijden

Natuurlijk doen we ook mee aan kata wedstrijden. Dat is niet nieuw maar doen we nog niet zo lang. Hiervoor hebben we nog geen vaste selectie. Om in aanmerking te komen voor internationale kampioenschappen, zul je tijdens de centrale trainingen en op het Nederlands Kampioenschap van de NKKO, moeten laten zien dat je talentvol bent.

Dat betekent dat je heel veel individueel en samen met je karate leraar moet trainen. Om internationaal mee te kunnen moet je net als bij het onderdeel kumite, ook superfit moet zijn.

Inmiddels zijn we nu een aantal jaren serieus bezig en hebben we tijdens het EK in 2022 voor het eerst podiumplaatsen behaald zowel bij de senioren als de junioren.

Superfit

Om aan Kyokushin wedstrijden mee te doen en te winnen moet je superfit zijn. Dat geldt zowel voor kumite als kata. Daarom meten onze bondscoaches elke maand je prestaties en houden deze bij. Samen met jou worden deze besproken om zo jou optimaal voor te bereiden.

Fysiek moet je een perfecte conditie hebben. Maar ook moet je sterk en flexibel zijn. Mentaal moet je in staat zijn door te gaan waar anderen stoppen. Of je nu staat te vechten of je ziet de favoriete tegenstander op de mat een geweldige prestatie leveren, je gaat altijd weer vastberaden die mat op om je helemaal te geven.