Examens

Voor een hogere band moet je examen doen. Dat kan in je eigen dojo tot en met de bruine band (2e Kyu). Voor alle bondsexamens (dat is vanaf 1e kyu) moet je naar het zomerkamp op Papendal.

De eisen die je moet kennen en kunnen staan in de syllabus. Deze eisen en de eisen voor dangraad examens zijn te vinden onder de knoppen hieronder.

Het behalen van een hogere band is geen doel op zich, het is een logisch gevolg van jarenlange training. De termijnen tussen examens zijn dan ook alleen bestemd voor excellente Kyokushin beoefenaren. Vaak is het beter te wachten met een examen te doen, totdat jouw leraar aangeeft dat de tijd daar rijp voor is.

Als je slaagt voor een hogere band, wordt dit aangetekend in je karate paspoort en krijg je een bijbehorend certificaat. Als je slaagt voor een dan graad, ontvang je een zwarte band met daarop je naam geborduurd in het Japans.

Aanleren

De vooruitgang in het leren is een proces dat in verschillende fases kan worden ingedeeld. Het is belangrijk deze fases te onderkennen en daar zorgvuldig aandacht aan te geven. Dat voorkomt het verkeerd aanleren van technieken. Je kunt het beter wat langzamer en goed aanleren dan achteraf iets afleren.

Elke techniek heeft een doel en een beoogd effect. Tijdens de training is dat belangrijk te beseffen. Immers, een aanval is anders dan een verdediging.

De vooruitgang in het leren

  • Positie: stand van het lichaam, houding
  • Balans: controle in de positie
  • Coördinatie: controle over de balans tijdens de uitvoering van een beweging/techniek
  • Vorm: bovenstaande combineren en in volgorde uit kunnen voeren
  • Snelheid: bewegingen sneller maken zonder dat de vorm daar onder leidt
  • Kracht: alles in de vorm wordt krachtiger, de stand en de techniek die je maakt
  • Reflex: door het vele herhalen automatiseer je de beweging, het gaat van nature

Kumite centraal

Alles wat je doet tijdens een karatetraining heeft tot doel om beter te leren vechten. Dat betekent dat je mindset tijdens het trainen gericht moet zijn op dat vechten. Door jezelf steeds in te beelden dat je de technieken op een tegenstander oefent, focus je op het effect. Want uiteindelijk gaat het daarom, is de techniek die je maakt effectief?

Tameshiwari

Het testen of technieken effectief zijn doen we tijdens breektesten oftewel tameshiwari. Tameshiwari kan worden uitgevoerd met verschillend breekmateriaal zoals hout, honkbalknuppels, steen, ijs etc.

Vroeger was tameshiwari ook een exameneis tijdens zwarte band examens. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Wel is het zo dat in verschillende dojo’s dit nog steeds wordt beoefend.